ITF World Tennis Tour Masters Tour Dünya Şampiyonası Basın Toplantısı Gerçekleşti

19 Mart-1 Nisan 2023 tarihleri arasında Antalya Alibey Club Manavgat’ta gerçekleştirilecek ITF World Tennis Tour Masters Tour Dünya Şampiyonası’nın basın toplantısı ITF Başkanı David Haggerty, Türkiye Tenis Federasyonu Başkanı Cengiz Durmuş, Gürok Grup Yönetim Kurulu Başkan Vekili Esin Güral Argat, ITF Yönetim Kurulu Üyesi ve ITF Masters Komitesi Başkanı Salma Mouelhi Guizani’nin katılımlarıyla gerçekleşti.

“Dünyanın En Fazla Sayıda Turnuva Düzenleyen Ülkesiyiz”

Dünya Takımlar Şampiyonası ve Ferdi Şampiyonası’nın hazırlıkları sırasında yaşanılan deprem felaketi nedeniyle büyük bir üzüntü duyduğunu dile getiren Türkiye Tenis Federasyonu Başkanı Cengiz Durmuş hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet dileyerek sözlerine başladı. Durmuş, Türkiye Tenis Federasyonu’nun amacının ülkemiz için bu zor günlerde sporun iyileştirici gücünden faydalanıp faaliyetlere devam ederek dünyanın her yerinden gelen sporcuların ülkemizde misafir edilmesi ve sporcuların hepsinin ülkemizin birer temsilcisi olarak gönderilmesi olduğunu ifade etti. Başkan Durmuş, özel bir video göndererek deprem için taziyelerini ve desteklerini ileten ITF Başkanı David Haggerty’e teşekkürlerini iletti.

Türkiye Tenis Federasyonu olarak hedeflerinin dünyanın en iyi sporcusunu yetiştirmek olduğunu söyleyen Başkan Durmuş bu anlamda en önemli stratejinin birlikte çalışabilecek paydaşlarla hareket etmek olduğunu belirtti. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın tenisin ülkemizin her noktasına yayılabilmesi anlamında en önemli destekçilerden olduğunu aktaran Durmuş, “Bizzat Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun takipleri ile tesisleşme adına tenis alanında çok önemli aşamalar kat edildi. Yapılan bu tesislerde her hafta tenis turnuvaları yapıyor ve tenisin her yaş grubunda yaygınlaşması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye Tenis Federasyonu hem ulusal hem de uluslararası turnuvalarda dünyanın en fazla sayıda turnuva düzenleyen Federasyonlarından bir tanesi. Federasyon olarak yerel yönetimlerimizin de desteklerini alarak dünya tenisinin de örnek aldığı bir turnuva sistemi kurduk” dedi.

Dünyanın en iyi tenis merkezlerinden biri olan Club Ali Bey’in kortlarında ülkemizin misafirpeverliğiyle düzenlenecek şampiyonanın çok geniş kapsamlı bir şampiyona olduğuna dikkat çeken Durmuş, “30’dan 50 yaşa kadar 5 farklı yaş kategorisinde 37 ülkeden 163 takımın katıldığı 10 gün sürecek bu şampiyonada yaklaşık 1200 sporcu burada misafir edilecek. Kariyerleri boyunca dünya sıralamasında ilk 100’de yer almış birçok isim bu turnuvada mücadele edecek. Tenisin gelişiminin ülkemiz adına çok anlamlı olduğu bir dönemde Uluslararası Tenis Federasyonu’nun yönetim kurulunun burada toplaması, bizim için çok önemli. Dünya tenisi, bu hafta bizimle birlikte. Anlamlı bulduğumuz bu turnuvaların sporcularımız ve ülkemiz adına çok büyük önemi var. Tenis turizmi dünyanın en güzel şehirlerinden biri olan Antalya’da gün geçtikçe gelişmeye devam ediyor” diye konuştu. 

“Dünyaya Entegre Olmuş bir Federasyonuz”

Türkiye Tenis Federasyonu olarak Uluslararası Tenis Federasyonu’yla işbirliği yapmaktan duyulan memnuniyeti dile getiren Durmuş, “Türkiye’nin tenis ülkesi olması adına ITF ile birlikte çalışarak çok önemli bir aşama kaydettik. Tenisin uluslararası organizasyonlarının tüm Türkiye'ye yayılmasını planlamıştık ve bunları yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Sayın David Haggerty konuşmalarında her zaman Türkiye'de turnuvalar yapmaya devam edeceklerini belirtiyor. Ben de her zaman ITF turnuvalarına ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyacağımızı söylemek istiyorum. Geçtiğimiz hafta günümüz antrenörlük seviyesinin tüm gereksinimlerini karşılayacak en etkili antrenör eğitim sistemini elde etmek amacıyla ITF ile eğitici eğitimimizi gerçekleştirdik. Gerek oyunlarımızın uluslararası organizasyonlardaki temsiliyeti, gerek dünya çapında düzenlediğimiz turnuvalar, gerekse antrenör eğitimi niteliği olarak dünyaya entegre olmuş bir federasyonuz” ifadelerini kullandı.

Ev sahiplikleri ve kıymetli iş birlikleri nedeniyle Esin Güral Argat ve organizasyonun ülkemizde gerçekleşmesi için Türkiye’yi tercih eden ITF Başkanı David Haggerty’e ve yönetimine teşekkür eden Durmuş, iki hafta boyunca devam edecek Dünya Şampiyonası’nda mücadele edecek tüm sporculara başarılar diledi ve herkesi takımların güzel rekabetine sahne olacak bu heyecan dolu şampiyonayı izlemeye davet etti.

“Manavgat’ı Dünya Tenisi İçin Önemli Bir Merkez Haline Getirmeye Çalışıyoruz”

ITF senyör takviminin en prestijli turnuvalarından olan ITF Masters Dünya Takım Şampiyonası ve Dünya Ferdi Şampiyonası’nın bu yıl 12. kez Ali Bey Club Manavgat’ta düzenlendiğini söyleyen Esin Güral Argat bu büyük organizasyona ev sahipliği yapmanın ülkemiz adına gurur verici olduğunu dile getirdi.

Türkiye’de tenisin gelişmesi ve ülkemizin bu sporda global bir çekim merkezi haline gelmesi için uluslararası turnuvaların Türkiye’de düzenlenmesinin çok kritik öneme sahip olduğuna dikkat çeken Argat, “Spor turizmi konusunda yapılan çalışmalar sporun ve turizmin birbirine entegre kavramlar olduğu, turizmde meydana gelen her bir olayın spor turizmini etkiyebileceği gibi ülke ekonomisini de etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Özellikle küresel çapta etkiye sahip olan spor organizasyonlarının spor turizmi içerisindeki etkisiyle; organizasyonu düzenleyen ülkenin tanıtımına, ekonomik kalkınmasına, istihdam alanlarının yaratılmasına, ticari faaliyetlerine, spora olan ilginin artmasına, ülkenin saygınlık kazanmasına olumlu katkılar sağlıyor. Spor organizasyonlarının turizmin kalkınmasında ve markalaşmasında da pek çok etkisi bulunuyor. Bunların en önemlilerinden bir tanesi de işin ekonomik boyutu. Spor turizminin gelişmesi, iş alanlarının çoğalması ile ülkeler arasında ticari ilişkilerin artması gibi pek çok olumlu etkiyi de beraberinde getiriyor. Küresel ekonomiye büyük katkılar sağladığı gibi, ülkeler ve yerel ekonomiler için de ekonomik kalkınma aracı olarak görülmekte. Küresel spor turizmi pazarına baktığımızda, 2022'de 587,87 milyar dolar değerinde olduğu belirlenmiş. 2023'ten 2030'a kadar bu pazarın %17,5'lik bileşik yıllık büyüme oranı ile büyümesi bekleniyor. Ev sahipliği yaptığımız bu tip turnuvaların sayısının artması bu pazardaki payımızın artması için de kritik bir öneme sahip” dedi.  Ali Bey Holtel&Resorts olarak 1995’ten beri Türk Tenis Federasyonu ve Uluslararası Tenis Federasyonu iş birliğiyle dünyanın farklı noktalarından gelen tenis severlere ev sahipliği yaptıklarını belirten Argat, “Bugüne kadar 100’den fazla uluslararası turnuvaya ev sahipliği yaptık ve bu turnuvalarda 80 binin üzerinde yabancı sporcuyu tesislerimizde ağırladık. Bu sayının her yıl katlanarak büyüdüğünü söylemekten gurur duyuyorum. Dünyanın da yakından takip edeceğini bildiğimiz bu turnuvalara ayrı bir heyecan ile hazırlanıyoruz. Tesislerimizde bulunan yaklaşık 100 tenis kortu ile hem Türkiye’de tenisin gelişmesi hem de Türkiye’nin spor turizmi alanında global bir marka olması hedefiyle faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Tenis alanında yaptığı atılımlarla Türkiye’nin en önemli tenis turizmi temsilcilerinden biri haline gelen Ali Bey Hotels & Resorts ile bir yandan turizm alanında bir dünya markası yaratırken diğer taraftan Manavgat’ı dünya tenisi için önemli bir merkez haline getirmek için çalışıyoruz. Bugüne kadar birçok çalışmamızda olduğu gibi, ülkemiz için değer yaratacağına inandığımız bu önemli organizasyonda da sizlerin desteğini yanımızda görmek bizi memnun edecek. Bu vesileyle sizlere katılımınız için bir kez daha teşekkürlerimi sunuyor ve tüm sporcularımıza müsabakalarda başarılar diliyorum” diye konuştu.

 “Bundan Sonra da Turnuvayı Türkiye’de Gerçekleştireceğiz”

Türkiye Tenis Federasyonu’na ev sahipliği için teşekkürlerini ileten ITF Yönetim Kurulu Üyesi ve ITF Masters Komitesi Başkanı Salma Mouelhi Guizani tesisi ve kortları çok beğendiğini söyledi. Antalya’nın tarihinin de çok önemli bir değere sahip olduğunu belirten Guizani, “Bu turnuvayı burada gerçekleştirdiğimiz için çok mutluyuz. Bundan sonra da bu turnuvayı Türkiye’de gerçekleştireceğiz, umuyorum ki sporcularımız çok başarılı iki hafta geçirirler” dedi.

“Bu Turnuva Türkiye’nin Uluslararası Tenis Camiasındaki Gücünün Kanıtı”

Türkiye Tenis Federasyonu Başkanı Cengiz Durmuş’a ve Club Ali Bey Manavgat’a şampiyonaya yapılan ev sahipliği için teşekkürlerini ileten ITF Başkanı David Haggerty, “ITF olarak sizin yanınızda olduğumuzu belirtmek isterim çünkü çok kısa bir süre önce çok ciddi bir deprem felaketi yaşadınız. Bunun için gerçekten çok üzgünüz bu süreçte de bir yandan yaralarınızı sarmaya çalışırken bir yandan da böyle uluslararası bir turnuvaya ev sahipliği yapmak gerçekten kolay değil, bunun için ayrıca teşekkür etmek istiyorum. İki hafta boyunca burada yaklaşık 1200 sporcu müsabakalara katılacak bu gerçekten çok ciddi bir rakam ve aslında Türkiye’nin uluslararası tenis camiasında ne kadar güçlü bir yere sahip olduğunun çok önemli bir göstergesi. Önümüzdeki 3 gün boyunca Yönetim Kurulumuzla biz burada toplantılarımızı yapacağız ve oyuncularla da görüşeceğiz. Bizim Yönetim Kurulumuzda 15 tane ülkenin temsilcisi var ve burada 70’den fazla kort kullanılıyor olacak bu anlamda da gerçekten çok heyecanlıyız. ITF Masters Kurulu Başkanımız Salma Club Alibey’i seçerek en iyi tercihi yapmış” dedi.