Başkan'dan 2023 Yıl Sonu Değerlendirmesi

Başkan'dan 2023 Yıl Sonu Değerlendirmesi

 

 

Değerli Tenis Ailemiz,

 

Türkiye Tenis Federasyonu olarak Türkiye’de tenisin herkesin sporu olması yönündeki çalışmalarımızı göreve geldiğimiz süre itibariyle hız kesmeden sürdürüyoruz. Türkiye’de tenis son yıllarda gösterdiği büyük gelişimini 2023 yılında da devam ettirdi. Bu yıl da heyecan duyduğumuz ve tenis tarihimizde dönüm noktası olacak işlere imza attık. Sporcularımızın başarıları dünyada ses getirmeye devam etti. 2023'de sportif başarılarımızla beraber, hayata geçirdiğimiz projelerle de adımızdan söz ettirdik.

Türkiye’de tenis sporuna ilgi Gençlik ve Spor Bakanlığımızın destekleri, yerel yönetimlerimizle ortak yürüttüğümüz çalışmalar ve sponsorlarımızın katkıları ile her geçen gün artmakta. Türkiye’de tenis oynayan, yakından takip eden ve hayatında tenise yer veren kişi sayısı 15 milyon civarında. Tenise olan talebin artışıyla birlikte kendi markasının bilinirliğini arttırmak isteyen firmalar da sponsorluk ve reklam alanında yoğun çalışmalar yapmakta. Türkiye Tenis Federasyonu olarak tenise yatırımı “ülkenin geleceğine yatırım olarak” gören birçok marka ile 2023 yılında bizler de yollarımızı kesiştirdik. Türk Ekonomi Bankası yıllardır ülkemizde düzenlediğimiz uluslararası tenis organizasyonlarında Federasyonumuzun en büyük destekçilerinden biri olarak Türkiye’nin marka değerini daha da yukarıya taşımamıza vesile oldu. 2023 yılında Brooks Brothers tarihinin en iyi sıralamasında olan A Milli Erkek Takımımızın resmi kıyafet sponsorluğunu üstlendi. Ülkemizi dünyada başarıyla temsil eden Les Benjamins erkek takımımızın 2023 yılında forma sponsoruydu. Birbirinden kıymetli başarılara imza atan A Milli Kadın Takımımızın isim sponsoru Enplus oldu. Pierre Cardin, U.S. Polo ve Cacharel’i bünyesinde bulunduran Aydınlı Grup ise Cacharel markasıyla 18-24 Aralık tarihleri arasında gerçekleşen Türkiye Tenis Ligi Finalleri’nin isim sponsoru oldu. Tenis kültürünün oluşması, alt yapının gelişmesi ve yeni jenerasyon ile eski jenerasyonu bir araya getirerek deneyim paylaşımının sağlanması açısından en önemli ürünlerimizden biri olan ligimizde finallere katılan her kulübe Federasyon olarak altyapı desteği sağladık. Sponsorumuz Cacharel ise dereceye giren takımlarımızı ayrıca başarı primi vererek destekledi. Ülkemiz tenisinin gelişimi adına beraber yola çıktığımız her markamız Türkiye’de tenisin herkes tarafından oynanabilmesi adına bizim en büyük destekçilerimizden.

Ülkemiz bu yılın Şubat ayında eşi benzeri görülmemiş bir deprem felaketiyle derinden sarsıldı. Ülke olarak devletimiz ve milletimizle kenetlendiğimiz bu süreçte her birimiz elimizden ne geldiyse yapmak için seferber olduk. Bir kez daha depremde hayatını kaybeden her yurttaşımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Türkiye Tenis Federasyonu olarak deprem bölgesinde yaraları bir nebze olsun sarabilmek için hızlı bir şekilde organize olarak ayni ve nakdi yardımlarımızın hemen sonrasında depremden etkilenen çocuklarımız için “Çocuklarımız Geleceğimizdir” projesini hayata geçirdik. Çocuklarımız Geleceğimizdir projesi kapsamında depremden etkilenen vatandaşlar için yapılan konteyner kentlerde yaşayan çocuklarımızın sosyalleşmesi adına faaliyetler planladık ve bu faaliyetleri konteyner kentlerde oluşturduğumuz tenis kulüplerinde gerçekleştirmeye başladık. İlkini Kahramanmaraş’taki konteyner kentte oluşturduğumuz tenis kulübümüzde, depremden etkilenen çocuklara fiziksel ve psikolojik faydalar sağlayacak tenis sporu Federasyonumuzca görevlendirilen antrenörlerimiz aracılığıyla öğretilmeye başlandı. Elbette bu projemizde de sponsorlarımız her projemizde ve faaliyetimizde olduğu gibi Federasyonumuzun yanında yer aldı. Wilson markası projemize yaklaşık 3 bin top ve 2 bin raket göndererek projemize destekte bulundu. Projemiz Kahramanmaraş’ın akabinde Adıyaman ve Hatay’da da oluşturulacak tenis kulüpleri ile devam edecek. Sportif başarılarda ve organizasyonlarda bir arada yer aldığımız paydaşlarımızla ülkemizin yaralarını sarmaya çalışırken de birlikte olmak bizlere son derece mutluluk verdi.

Federasyonumuz 2023 yılında 331 ulusal, 139 uluslararası olmak üzere 470 turnuva düzenlerken yaklaşık 14 Milyon Euro yıllık spor turizmine katkı sağladı. Lisanslı tenisçi sayımız bir yılda yüzde 20’ye yakın artışla 86 binden 103 bine ulaşırken dünyanın dört bir yanında yarışan sporcularımız ülkemizi temsil ettikleri turnuvalarda 1113 kupa kazandı. Şubat ayında ise A Milli Erkek Takımımız önemli bir başarıya imza attı. 3-4 Şubat 2023 tarihinde ENKA Spor Kulübü’nde düzenlenen erkeklerin Dünya Kupası niteliğindeki Davis Cup World Group I Türkiye-Slovenya Play-Off karşılaşmasında Türkiye, Slovenya’ı 4-0 yenerek Dünya Grubu I’e yükseldi. A Milli Kadın Takımımız Antalya’da düzenlenen Billie Jean King Cup’ta önemli karşılaşmaları kazanarak Avrupa-Afrika Grup I’deki yerini korudu.   Temmuz ayında ise alt yapıdan gelen sporcularımız tarihi bir başarıya imza attı. Kaan Işık Koşaner, Mustafa Ege Şık ve Samim Filiz’den oluşan 14 Yaş Milli Takımımız Avrupa ikinciliği elde etti. Ağustos ayında Çekya’da 14 yaşta millilerimiz tarihimizde ilk kez dünya beşincisi oldu. Dünya sporunun en önemli organizasyonu Olimpiyat heyecanı bildiğiniz üzere 2024’ün Eylül ayında Paris’te gerçekleşecek. Sporcularımız kota alabilmek için çalışmalarını var gücüyle sürdürüyor.  Olimpiyat kapsamında yer alan 21 yaşındaki milli sporcumuz Zeynep Sönmez için bu sene kariyer yılı oldu. Zeynep Eylül ayında Slovenya'da düzenlenen WTA 125 turnuvasında finale kadar ilerleyerek bu seviyede bir turnuvada finale yükselen en genç Türk raket oldu. 2022 yılını 345 numarada bitiren Zeynep Sönmez 199 basamak yükselerek 2023 yılında 146 numaraya kadar ilerledi. Sporcularımız disiplinli bir çalışmayla teniste dinamiklerin çok çabuk değişebileceğini bize çabalarıyla gösteriyor.

Bu sene tenis ailemiz daha da büyüdü ve Tekerlekli Sandalye Tenis branşı Türkiye Tenis Federasyonu bünyesine dahil edildi. Tekerlekli sandalye sporcularımız azim ve kararlılıkla Paralimpik Oyunları’na kota almaya yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Bu sene Avrupa Paralimpik Şampiyonası'nda Quad kategorisinde teklerde Ahmet Kaplan üçüncü, çiftlerde Ahmet Kaplan ve Uğur Altınel ikinci oldu.

Şu an Ahmet Kaplan Quad kategorisinde dünyada 14, Uğur Altınel 17. sırada 2024 yılında Ağustos ayında Paris'te gerçekleşecek Paralimpik Oyunları'na kota almaya çok yakınlar. Tüm sporcularımızın ilerleyişlerini yakinen takip ediyor ve destekliyoruz.

Gençlik ve Spor Bakanımız Dr. Osman Aşkın Bak’ın talimatlarıyla ülkemizin her noktasına çeşitli tesisler yapılmakta ve bizler de Türkiye Tenis Federasyonu olarak bu tesislerde farklı turnuvalar gerçekleştirerek yapılan tesislerin daima yaşayan merkezler olmasına dair çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Gençlik ve Spor Bakanlığımızın önemli destekleriyle İstanbul’a kazandırılan TTF İstanbul Tenis Merkezi’nde Roland Garros öncesi dünyanın en iyi tenisçilerini ağırladığımız TEB BNP Paribas Tennis Championship Istanbul turnuvasına ev sahipliği yapıyor. Bu organizasyonlar hem ülkemizin tanıtımı, hem sponsorlarımızın faaliyetlerimize dahil olabilmesi hem de sporcularımızın kendi ülkelerinde puan toplayabilmeleri adına çok değerli. Bu sene başkentimiz Ankara’da tenis tarihimizi değiştirecek dünyanın en iyi tesislerinden birine sahip olduk. Cumhuriyetimizin 100. yılında ise Türkiye’nin başkenti artık tenisin de başkenti oldu ve TTF Ankara Tenis Merkezi kapılarını bir test turnuvasıyla tenis severlere açtı. 83 dönümlük arazide 1’i 3500 seyirci kapasiteli merkez kort olmak üzere 13 korta sahip TTF Ankara Tenis Eğitim Merkezi ulusal ve uluslararası tenis camiası için eşsiz bir cazibe merkezi haline gelecek. 2024 yılı içerisinde dünya tenisinin zirvedeki isimlerinin katılımıyla büyük açılışını gerçekleştirmeyi planladığımız TTF Ankara Tenis Merkezi’ne bir de ATP turnuvası almayı ve tenisin enlerini Ankara’da buluşturmayı hedefliyoruz. Uluslararası Tenis Federasyonu tarafından dünyanın en iyi merkezlerinden biri olarak kabul edilen TTF Ankara Tenis Merkezi oluşturulacak dünyaca ünlü eğitmen kadrosuyla bir Kamp Eğitim Merkezi’ne dönüşecek ve dünyanın en iyi tenisçilerinin eğitim alabileceği bir sistem burada kurulacak.

Başarıya giden yolda en önemli paydaşlarımızdan olan yerel yönetimlerimizle kurduğumuz iş birliklerini güçlendirerek düzenlediğimiz ulusal ve uluslararası turnuvaların sayısını artırdık. Önce ulusal turnuvaların sembolü olan sonrasında uluslararası klasmanda yıllarca sürecek bir organizasyon olarak takvimdeki yerini alan Cudi Cup tenisin her yerde oynanabiliyor olmasının gerçek bir örneği oldu. Bu turnuvalarımızın sayılarını artırarak çocuklarımızın ülkelerinin her noktasında uluslararası turnuva oynayabilmelerini sağlayacağız. Türkiye gerek uluslararası standartlardaki tesisleri gerekse üstün organizasyon becerisi ile uluslararası organizasyonların aranan adresi konumunda. Billie Jean King Cup Afrika/Avrupa ve Asya/Okyanusya I Grup karşılaşmaları, Dünya Masters Şampiyonası, Avrupa Senyör Kulüpler Şampiyonası gibi büyük organizasyonlar 2023 yılında her yaş grubundan dünyaca ünlü isimleri ağırladığımız organizasyonlardan birkaçı. Tüm bu gurur verici gelişmelerle Tennis Europe’un verdiği en fazla gelişen ülke ödülünün sahibi bu sene Türkiye oldu.  

2023 yılını çok daha anlamlı hale getiren bir fark var, bu yıl büyük bir coşku ve heyecanla Cumhuriyetimizin 100'üncü yılını kutladık.  Cumhuriyetimizin 100. yaşını kutladığımız bu dönüm noktasında tenis sevgisini, tenisi tüm Türkiye'ye ulaştırmaya devam edeceğiz. Yeni yılda da Gençlik ve Spor Bakanlığımızın öncülüğünde yerel yönetimlerimiz, sponsorlarımız, tüm yöneticilerimiz, ekibimiz, velilerimiz, antrenörlerimiz ve sporcularımızla tenis sporunu tüm ülkeye sevdirmek, herkes için daha erişilebilir ve daha kapsayıcı hale getirmek için çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz. 2024 yılında da başarılarımızın artarak devam edeceğine yürekten inanıyorum. Bizler büyük bir gururla ve enerjiyle Türkiye tenisi için şevkle çalışmaya devam edeceğiz. Bu vesileyle sizlerin yeni yılını kutluyor, başta sağlık olmak üzere, tüm ülkemiz adına mutluluk ve esenlikle geçen bir yeni yıl diliyorum.

Sevgi ve saygılarımla.

 

Cengiz DURMUŞ