ITF Avrupa Gelişim Direktörü Vitor Cabral: “Türkiye uluslararası tenisteki ev sahipliğini domine ediyor, Ulusal Tenis Eğitim Merkezi’nin başkentte olması tüm ülke için bir referans noktası olacak”

Uluslararası Tenis Federasyonu (ITF) Avrupa Gelişim Direktörü Vitor Cabral ülkemizde tenisin gelişimi adına gerçekleştirilecek projeleri görüşmek üzere Türkiye’de bir dizi ziyarette bulundu. Yapımı devam eden TTF Ankara Tenis Merkezi ziyareti sırasında Cabral sorularımızı yanıtladı.  

Türkiye’yi her sene ziyaret ettiğini belirten Cabral, “Ev sahipliği yapılan turnuvalar açısından Türkiye zaten en önemli tenis ülkelerinden biri konumunda. Birçok farklı ülkeyi ve bölgeyi birbirine bağlayan bir merkez diyebiliriz. Türkiye, Asya, Afrika ve Avrupa’dan birçok tenisçinin tenis turnuvalarında bir araya gelmesini sağlayarak tenisteki ev sahipliği alanını domine ediyor. Bu merkezin en önemli özelliklerinden biri de Ankara’da olması, Ulusal Tenis Eğitim Merkezi’nin başkentte olması tüm ülke için bir referans noktası olacak” açıklamalarında bulundu.

“Milli Antrenörlerin ve Milli Takımların Ankara Tenis Merkezi’ndeki bu elverişli ortamda çalışmalarını sürdürecek olması fark yaratacak”

Antalya’daki Gelişim Turnuvaları için Türkiye’ye birçok kez geldiğini söyleyen Cabral, “Türkiye’ye gelerek tesisleri, kortları ve Federasyon’un çalışma ofislerini ziyaret etme şansına sahip olmak gerçekten çok önemli bir fırsat. Dün İstanbul’daki etkileyici tesislerinizi ziyaret ettim. Şu anda ziyaret etmekte olduğum ve yapımı devam eden Ankara TTF Tenis Merkezi’ni incelemek de çok güzel bir deneyim oluyor. Buradan İzmir’deki tesise bir ziyarette bulunacağım. Türkiye’nin çeşitli şehirlerindeki ziyaretlerimde gerçekten de spor faaliyetlerindeki büyüme ve gelişmeye şahit oluyorum” dedi.

Cabral, Türkiye’nin Avrupa tenisinde uyuyan bir dev olduğunu söyledi.  Türkiye’nin çok fazla potansiyeli olan büyük bir ülke olduğunun altını çizen Cabral, “Türkiye’de çok fazla tenis oynayan insan var ve tenis oyuncularının sayısının gittikçe arttığını biliyoruz. Tesislerin sayısı oldukça fazla, Türkiye zaten her seviyede, her kategoride ve her yaşta çok sayıda uluslararası turnuvaya ev sahipliği yapmasıyla bilinen bir ülke konumunda. Bu durum Türk Tenisçilerin gelişimine oldukça katkı sağlamaktadır. Bunu Junior kategorisindeki Türk sporcuların sayısında ve başarısındaki yükselişten görebiliyoruz. ITF/TE Gelişim Şampiyonaları’nda hem kızlar hem de erkekler kategorilerinde Türk tenisçiler son yıllarda dikkat çekici bir gelişim gösterdiler. Uluslararası düzeyde özellikle 40K VE 60K turnuvalarında boy gösteren oldukça başarılı Türk tenisçi oldu. Açıkçası, Türkiye Tenis Federasyonu’nun tenise yaptığı yatırımlar ve sporculara verdiği destek Türk tenisinin gelişiminde çok önemli bir görev üstleniyor. Tesisler tabi ki çok önemli ve şu anda en önemli tenis tesislerinden biri olan Ankara Tenis Merkezindeyim. Federasyonun idari ofislerinin burada olması, Federasyon tarafından çeşitli imkanlar sunulması da çok önemli. Bununla birlikte, asıl farkı yaratacak olan Milli Antrenörlerin ve Milli Takımların bu elverişli ortamda çalışmalarını sürdürecek olmasıdır. Farklı bölgelerden birçok sporcu bu tesislerde yetişecek ve umuyorum ki, ATP düzeyinde tenisçiler Türkiye’den çıkacak ve kim bilir belki de bir Türk Kızı WTA Şampiyonu olacak. Göreceğiz…” diye konuştu.

“Ev sahipliği yapılan turnuvalar açısından Türkiye en önemli tenis ülkelerinden biri konumunda”

Cabral başkent Ankara’da bir tenis eğitim merkezinin yapılacak olmasının önemini şu sözlerle ifade etti: “Henüz Türkiye’de en üst seviyede profesyonel tenisçi izleyemiyoruz. Ancak, artık vaktinin geldiğini düşünüyorum. Ev sahipliği yapılan turnuvalar açısından Türkiye zaten en önemli tenis ülkelerinden biri konumunda. Birçok farklı ülkeyi ve bölgeyi birbirine bağlayan bir merkez diyebiliriz. Asya, Afrika ve Avrupa’dan birçok tenisçinin tenis turnuvalarında bir araya gelmesini sağlayarak tenisteki ev sahipliği alanını domine ediyor. Bu merkezin en önemli özelliklerinden biri de Ankara’da olması, Ulusal Tenis Eğitim Merkezi’nin başkentte olması tüm ülke için bir referans noktası olacaktır. Bu tesis de bu rolü üstlenecektir. Şöyle bir gerçek var ki, hiçbir yerde tesisler gelişim adına asla tek başına yeterli olmaz. Her zaman daha fazla korta, daha iyi zemine, daha fazla kapalı tesise ihtiyaç olacaktır. Ankara’daki tesisinizin gelecekte tüm bunları sağlayabileceğine inanıyorum. İnsan kaynakları tesisleriyle ilgili önemli olan şey, tesislerin aslında insanları çekmesi, etkinlikleri çekmesidir, ancak turnuvalar arasında çeşitli faliyetlerin olması gerekir, bu nedenle sürekli olarak faaliyetlere ihtiyacımız vardır. Hem antrenörler hem de idari çalışanlar bu konuda insan kaynaklarının çok önemli bir parçasıdır.”