Türkiye artık bir tenis ülkesi

Türkiye Tenis Federasyonu Başkanı Cengiz Durmuş, TRT Spor ekranlarında yayınlanan Spor Her Yerde programına konuk oldu. Uluslararası anlamda Türkiye’nin teniste çok yol katettiğinin altını çizen Durmuş, “Dünyanın en fazla tenis organizasyonu yapan ilk birkaç ülkesinden biriyiz. Türkiye artık bir tenis ülkesi ve bu anlamda gelen herkesin ilgisini çekiyor. Serena Williams, Naomi Osaka gibi dünyaca ünlü raketleri çalıştıran Sacha Bajin, Federer’in koçu Ivan Ljubicic, Djokovic’in antrenörü Bogdan Obradovic ülkemize gelerek turnuvaları izliyor ve burada çalışmak için de can atıyor” ifadelerini kullandı.

TTF Başkanı Cengiz Durmuş 22-28 Nisan tarihleri arasında gerçekleşen İstanbul Cup’ı, KYK Gençleri Kortta projesini ve Türk tenisindeki gelişmeleri Spor Her Yerde programında değerlendirdi. 2005 yılından bu yana devam eden Istanbul Cup’ın artık tenis dünyasında kendi yerini bulduğunu ve gelenekselleşmeye başladığını söyleyen Durmuş, “Eski dünya 2 numarası Kuznetsova, dünyanın takip ettiği bir tenisçi olan Navarro gibi tenisçilerle birlikte ne kadar gelecekte 1 numara adayı tenisçi varsa hepsi bu sene turnuvada boy gösterdiler. Bu sene de Spor Bakanlığımızın ve Spor Toto Teşkilat Başkanlığımızın çok büyük destekleriyle yine çok güzel bir hafta geçirdik” diye konuştu.

Öğrenciliklerini yaparken hakemlik de yapabilirler

Düzenlenen organizasyonlarda asıl hedefin turnuvalarda Türk sporcuların puan toplayarak dünya sıralamasının en üstüne çıkabilmesi olduğunu kaydeden Durmuş, “Ülkemize gelen dünyaca tanınan sporcuların ülkemizin tanıtımına da katkı sağlamasını, gelen sporcuları mutlu etmeyi ve gittikleri ülkelerde sporcuların bizim birer elçimiz olmalarını istiyoruz. Sultanahmet Meydanı’nda turnuvaya gelen sporculara tenis oynatılması gibi örnekler çoğaltılarak tenisin tabana yayılmasında küçük detaylarla çok büyük işler çıkarılabilir” dedi. Tenisin tabana yayılması için bir diğer önemli çalışma olan KYK Gençleri Kortta projesinde 2 haftanın geride kaldığını söyleyen Durmuş, Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun talimatlarıyla başladıkları projeyle yurtlarda kalan 700 bin gencin tenisle buluşacağını söyledi. Hedefin öğrencilerin hayatına yoğun çalışma temposunda hayatı ve rekabeti kolaylaştıracak tenisi yerleştirmek olduğunu belirten Durmuş, “Bu projeyle gençlerimiz eğitim bitiminde antrenörlük ve hakemlik sınavlarına katılabilir, öğrencilik yaparken bölgedeki turnuvalarda hakemlik yaparak kendi paralarını da kazanabilirler. Onlar tenisi öğrenmiş geleceğin doktoru, mühendisi ve öğretmeni olacaklar. Eğitimlerimiz sonucunda öğrencilerimizin gittikleri her ilçede her köyde tenisi öğretebilir yeterlilikte olmasını planlıyoruz. Çok kısa zamanda da 81 ilde başlatacağız” değerlendirmelerinde bulundu.

Bir ayda 1800 kişi tenisle tanıştı

Tenis Aile Birliği'nin gönüllülük esasına dayalı kurdukları sistemin Türkiye’nin her yerinden beden eğitimi hocalarının TTF’ye ulaşabileceği bir üs haline geldiğini söyleyen Durmuş, “Minik Eller Raket Tutsun kampanyasıyla fazla malzemeler ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor, son 1 ayda 1800 kişi tenisle tanıştı”diye konuştu. Daha önce  Nadal, Serena Williams, Federer gibi dünyaca ünlü sporcuların raketlerini ve t-shirtlerini imzalayarak bu projeye hediye ettiklerini hatırlatan Durmuş, son olarak da Serena Williams, Victoria Azarenka, Osaka ve şu an da Kristina Mladenovic gibi başarılı tenisçileri çalıştıran Sacha Bajin’in evrensel bir proje olduğunu söyleyerek Minik Eller Raket Tutsun projesine destek verdiğini belirtti.