Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı AB Projesi kapsamında eğitim gören sporcularımızın sorularını yanıtladı


Türkiye Tenis Federasyonu’nun Erasmus+ Programı tarafından desteklenen ve pandemi (Kovid-19) dolayısıyla uygulaması bir süredir uzaktan yürütülen Gençlerin Gelişimine Tenis ile Destek ve Kariyer Odaklı Yaklaşım  Proje’sinde paydaş motivasyonu arttırmak için bir video konferans gerçekleştirildi. Türkiye Tenis Federasyonu Başkanı Cengiz Durmuş’un ev sahipliğinde düzenlenen ve Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı’nın onur konuğu olduğu video konferansa, Ulusal Ajans Gençlik Programı Koordinatörü Kemal Başçı ve Gençlik Programı Uzmanı Bilal Balcı ile projenin yürütüldüğü 5 farklı ilden antrenörler ve sporcular katıldı.

 

Konferansın başında söz alan TTF Başkanı Cengiz Durmuş, projede bir aile yaratmaya çalıştıklarını ve bu ailede gençlerin kariyerine tenis ile destek olabilmeyi hedeflediklerini belirterek, Ağrı, Adıyaman, Gaziantep, Mersin, Trabzon olmak üzere 5 ilden 20’şer sporcu belirlendiğini kaydetti. Dışişleri Bakanlığı‘nın destekleriyle hayata geçen projeyle gençlerin ilk kez tenisle tanışıp, bu güzel oyunu oynama şansı elde ettiklerini, bu projeyi gençlerin kariyerlerinde geleceğe dönük bir temel atma çalışması olarak gördüklerini ifade eden Durmuş, "Fazla uzatmadan gençlerimizin merak ettiklerini sormaları için sözü çok iyi bir tenissever olan aynı zamanda da aktif olarak tenis oynayan Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı’ya bırakmak istiyorum" dedi.


Konferansın açılış konuşmasını yapan Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Kaymakcı ise tenise Bakanlık olarak çok önem verdiklerini, bir elit sporu gibi algılansa da tenisin aslında bir halk sporu olduğunu belirterek, tenisin yayılmasının gerekliliğine işaret etti ve TTF Başkanı Cengiz Durmuş tarafından tenisin Anadolu’ya yayılması çabalarının takdire şayan olduğunu söyledi. Kaymakcı ayrıca, tenisin desteklenmesi ve topluma yayılması yönünde atılan adımları Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği Başkanlığı ve Ulusal Ajans olarak desteklemeye devam edeceklerini ifade etti.

Konferansın devamında projede yer alan öğrencilerin ve antrenörlerin sorularını cevaplayan Kaymakcı, tenise nerede ve nasıl başladığının hikayesini, tenisin diplomasi kariyerine olan yararlarını, küçük yaşlarda tenise başlamanın günlük hayatımıza etkilerini, karşılaşmasını izlemek istediği iki sporcuyu ve virüs sonrasında dünyayı nelerin beklediğine dair öngörülerini paylaştı.

İşte Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı'ya yöneltilen sorular ve Kaymakcı’nın cevapları;

Yoğun iş temponuzda spora vakit ayırmak zor oluyor mu? Adıyaman -Şevval Çetin 
Corona virüsü ortaya çıkmadan önce çok yoğun bir tempoda çalışıyordum. Ama buna rağmen haftada en az 2 defa 4’er saat tenis oynama için çok çaba gösterdim. Bunu virüs sonrasında arttıracağım. Bu süreçte tenisin, sporun hayatımızda ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördüm. Bir gün belki Adıyaman’da da oynarız. Bir turnuva yaparsanız gelirim mutlaka.

Tenis sporuna nasıl ilgi duydunuz ve başladınız? Trabzon-Alperen Dereli 
Tenise ben İngiltere’de Cambridge yakınlarında bir köyde çayırda başladım. Dil okuluna gitmiştim ve evinde kaldığım aile tenis oynuyordu bu vesileyle başladım. İlk başladığımda biraz zorlandım ama galiba biraz da yetenekliydim çok hızlı bir şekilde ilerledim ve bir yılın sonunda köyde yaş grubunda şampiyon oldum. 



Tenisin kariyerinize nasıl bir etkisi oldu, bir faydasını görüyor musunuz? Ağrı-Asmin Zelal 
Tenisin kariyerime gerçekten çok olumlu bir etkisi oldu. Tenis beni öncelikle güçlendirdi ve sağlıklı bir insan yaptı. Bunlar bir diplomatta olması gereken özellikler. İkincisi tenis beni sosyalleştirdi ve daha fazla insan tanımama katkıda bulundu. Belçika’nın farklı bölgelerinde Flamanlarla ve Valonlarla tenis oynadım. O insanları ve kültürleri tanıdım. Tenis sayesinde sosyal çevrem çok genişledi. Ayrıca tenis bir insanın kimliğine dair ipuçları verdiğini gördüm. Tenis insana dürüstlüğü de aşılıyor, tenis aynı zamanda başkalarına saygı göstermeyi, yendikten sonra duygularınızı saklamayı yenildikten sonra ise fazla üzülmemeniz gerektiğini öğretiyor. Teniste kendinizle mücadele ediyorsunuz bu çok önemli. Mesela futbolda sorumluluğu veya hatayı paylaşabilirsiniz ama teniste hata da başarı da sizde. Tenis belki de vücudunuzun en fazla fonksiyonunu kullandığınız spor. Teniste ayak kaslarınız çalışıyor, elleriniz çalışıyor, beyniniz ve sinir sisteminiz aynı anda çalışıyor. Tenis bana göre Türkiye’de her bir vatandaşımızın yapması gereken bir spor. Her bir evde en az üç-dört tane raketin olması lazım. Ben bir diplomat olarak İngiltere’de, Fransa’da, Belçika’da görevler yaptım. Gittiğim tüm evlerde en az beş altı tane raket var ve en az 2 kişi tenis oynuyor. Ben burada Başkanımızla gurur duyuyorum. Çünkü Cengiz Bey tenisin Anadolu'ya yayılması için çok çaba gösteriyor. Sizler de bizim Anadolu'daki kahramanlarımızsınız. Daha sağlıklı daha sporcu bir Türkiye yaratmak için sizlerin katkıları çok değerli. Ben Türkiye’de sizleri tenisin akıncıları olarak görüyorum. Eminim 5-10 yıl içerisinde tenis sporunda Türkiye’nin adı çok daha yukarılara çıkacak. 

Bize tenis hakkında önerebileceğiniz neler var? Adıyaman-Gülşah Dayan
Teniste kendini geliştir. Wimbledon’da şampiyon olman şart değil, ancak gayret gösterirsen olabilirsin tabii. Ama önce tenisi iyi düzeyde öğren. Yarın tenis sayesinde ister Adıyaman’da ol ister dünyanın başka bir ülkesinde ol o tenis seni birçok insanla tanıştıracak. Tenis oynayan insanlar genelde gerçekten disiplinli ve makul insanlar. Baktın çok ilerleyemiyorsun moralini bozma herkesin profesyonel tenisçi olması şart değil. 

Virüs sonrası sizce dünyada nasıl değişiklikler olacak? Mersin- Zehra Kardelen Yılmaz
Kişisel olarak biz kendi derslerimizi alır ve uygulayabilirsek daha güzel bir dünyayı oluşturabiliriz. İnsan hakları ve demokratikleşme gibi konuların daha önemli olacağı, sağlığın ön plana çıkacağı gibi düşünceler var. Ülkeler ilk başta 'bana bir şey olmaz' veya 'benim önlemlerim yeterli' dedi. Virüsün etkisi görününce de bu kez oluşan panik havasının da etkisiyle içe kapanma eğilimi göstermeye başladılar. Belli bir dayanışma yapmadan bu sorunun üstesinden gelinemeyeceğinin anlaşılmasıyla birlikte ülkelere arasında dayanışma ve işbirliği de artmaya başladı. Benim ümidim bu virüs sayesinde küresel dayanışmanın artması. Bu kriz sonrasında umarım bütün ülkeler, kurumlar, kişiler ders çıkarır ve çevreyi koruyan, insan sağlığını, beslenmesini önemseyen politikalara dayanan bir dünya anlayışı gelişir. Virüsün ortaya çıkmasında, bizim doğayı verdiğimiz zararların da etkisi olduğunu ve bu virüsün adeta doğanın bir haykırışı olduğunu da düşünüyorum, bu benim şahsen virüsün sebepleriyle ilgili görüşlerimden biri. Umarım virüs sonrası dönemde insanlar birbirlerine daha fazla saygı duyar. İnsan odaklı, sosyal odaklı,sağlığa önem veren, çevreye önem veren politikalar daha fazla güç kazanır. 

Tenisten sonra bizi nasıl bir hayat bekliyor? Adıyaman-Nisa Pancar 
Sen gerçekten profesyonel bir tenisçi mi olmak istiyorsun? Bunu olabilecek misin? Önce bunu dene. Eğer gerçekten tenisi çok sevdiysen yetenekliysen, öğreniyorsan ve kazanıyorsan yolun ileri doğru gidiyorsa tabii ki ben sana profesyonel tenisçi ol derim. Şampiyonluklarınla gurur duyarız. Ama şunu unutma herkes tenisçi olacak diye bir şey yok. Baktınki tenis oynamaktan zevk alıyorsun, iyi de tenis oynuyorsun ama bir şekilde de şampiyon olamıyorsun bu dünyanın sonu değil. O zaman tenisi hayatının bir parçası olarak düşün yani senin en iyi arkadaşlarından biri tenis olsun. Haftada 6-7 saat tenis oyna bu seni çok sağlıklı bir insan yapacak. Eğer profesyonel bir tenisçi olamıyorsanız bütün yatırımım boşa gitti diye düşünmeyin kendinizinsağlıklı bir insan olduğunuzu bilip mutlu olun. Ben profesyonel tenisçi olmayı düşünmedim büyük ihtimal de olamazdım ama şu an zevk alıp vereceğim düzeyde tenis oynadığım için bundan çok mutluyum.

Karşılıklı tenis maçını izlemek isterim dediğiniz iki sporcu hangileri? Hilmi Karakoç -Antrenör- Gaziatep
Belki çok klasik bir cevap olacak ama Nadal ve Federer derdim. Nadal’ın hırçınlığını, saldırganlığını, mücadeleciliğini seviyorum. Federer’in de olgunluğunu, sakinliğini seviyorum yani her şeye rağmen ne sinirleniyor ne tepki veriyor. İngilizce tabiri caizse çok ‘cool’. İki oyuncu birleşimi aslında birbirini tamamlayan neredeyse mükemmele yakın olan bir oyun. 

Cengiz Durmuş: “Doğru geleceğe sporla ulaşabileceğimiz inancıyla çalışıyoruz”
Konferansın kapanış konuşmasında Başkan Cengiz Durmuş, Büyükelçi Kaymakcı’nın konferansta adeta bir antrenörün sporcusunu gösterdiği yakınlıkla gençlere yol gösterdiğini, bir ebeveyn gibi çocuğun tenisi neden seçmesi gerektiğini detayları ile anlattığını, bir yönetici olarak tenisin neden oynanması gerektiğini dile getirdiğini ve dünyanın değişik coğrafyalarında görev yapmış bir diplomat olarak tenisin faydalarını açık yüreklilikle paylaştığını ifade ederek Büyükelçi Kaymakcı’ya katılımı ve teveccühleri için teşekkür etti. "TTF kurumsal olarak ülkemizin ve gençlerimizin omuzlarına yüklediği sorumluluk ve doğru geleceğe sporla ulaşabileceğine olan inançla çalışıyoruz " diyen Durmuş bu güzel projeyi yürütme şansı verdikleri  için Ulusal Ajans yetkililerine teşekkürlerini iletti. Durmuş ayrıca Bakan Yardımcısı Büyükelçi Kaymakcı’nın konuşmalarında her eve gerekirse bir raket ulaştırılması gerektiğinden bahsettiğini hatırlatarak, bu ifadenin çok değerli olduğunu, 82 milyon nüfusu olan genç ülkemizin dünyanın her yerinde temsil edebilecek gençlerinin olduğunun bilinciyle ve Büyükelçi Kaymakcı gibi yöneticiler sayesinde bu yolda kararlı adımlarla yürüyebileceklerini belirtti.