Bruguera imzaladı

Türkiye Türkiye Tenis Federasyonu, ünlü İspanyol antrenör Lluis Bruguera ile iki yıllık anlaşma imzaladı. Düzenlenen imza töreninde konuşan Bruguera, Türk tenisinde kuracakları yeni sistem hakkında bilgi verirken, iki yıl içinde dünya çapında oyuncular yetiştirecek aşamaya gelineceğini söyledi.

 

Eski Roland Garros şampiyonu Sergi Bruguera’nın babası olan Barcelona Top Team Tenis Akademisi direktörü Lluis Bruguera, Türk Tenisi Genel Teknik Direktörlüğü’ne getirildi. Kalabalık bir medya grubunun önünde düzenlenen, Türkiye Tenis Federasyonu Başkanı Ayda Uluç, Başkan Vekili Cengiz Durmuş, Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Dönmez ve milli tenisçi İnci Öğüt’ün de hazır bulunduğu imza töreninde kendisini iki yıllığına TTF’ye bağlayan imzayı atan Bruguera, Türkiye’deki hedeflerini medyayla paylaştı.

 

Törende ilk konuşmayı yapan TTF Başkanı Ayda Uluç, Türk tenisinde büyük potansiyel gördüğünü söyleyen Bruguera ile yaklaşık 3.5 aydır süren görüşmeleri bugünkü imzayla nihayete erdirdiklerini ve ünlü çalıştırıcı ile 2+1 yıllık kontrat imzaladıklarını ifade etti. Uluç “Göreve geldiğimizde amacımızın performans ve junior tenisinde Türkiye’ye çağ atlatmak olduğunu söyledik. Bugün, bu konudaki en önemli adımımızı atıyoruz” şeklinde konuştu.

 

Basın toplantısında yapmak istediklerini ayrıntılı bir şekilde anlatan 62 yaşındaki İspanyol çalıştırıcı Lluis Bruguera, öncelikle amaçlarının Türk tenis sistemini oluşturmak olduğunu söyledi. Yıllardır çalıştığı İspanya’da her yıl ilk 100 içine 2-3 yeni oyuncu sokan bir ülke haline planlı bir çalışma sonucunda geldiğini belirten Bruguera, Türkiye’de öncelikle Marsel İlhan’ın yanına başka tenisçileri getirmek için çalışacaklarını ifade etti.

 

Türk tenisinde çözümün tabanı genişleterek, daha fazla insanı tenise çekmekten geçtiğini özellikle vurgulayan Bruguera, “Bu noktada okullar-kulüpler-ileri tenis merkezleri üçgenini verimli bir şekilde kullanmamız gerekiyor. İki piramidimiz olacak. Oyuncular ve koçlar için. Her iki alanda da sayıyı artırırken, piramidin en üstünde dünya ile rekabet edebilecek grubu oluşturacağız.” dedi.

 

Ailelerin profesyonel tenisi alternatif olarak görebilecekleri bir atmosferi yakalamak zorunda olduklarını söyleyen Bruguera, bu konuda medyanın büyük desteğine ihtiyaç duyduklarını açıkladı.

 

Bruguera, sistemle ilgili olarak da “Buraya İspanya’da büyük başarı yakalamış olan sistemi getirip kurmayacağız. Bir Türk modeli yaratmamız gerekiyor. Farklı ülkelerin farklı karakteristikleri vardır. Bunu göz önüne alıp, bu ülkeye uygun bir model geliştireceğiz. Kabaca baktığımızda 100 oyuncuyu kontrol edebilecek bir sisteme ihtiyacımız var” diye konuştu.

 

ALTI HAFTA TÜRKİYE’DE

İki yıllık çalışma süresinde antrenörler için workshop’lar, oyuncular için ise sıklıkla kamplar yapacaklarını ifade eden Bruguera, kendisinin en az 6 hafta Türkiye’de bulunacağını, akademisinden görevlendirdiği ekibinin ise 12 haftayı burada geçireceğini açıkladı. Ünlü teknik adam, “Ayrıca Türk tenisçiler, Barcelona’daki akademimizde yılın 30 haftasında çalışabilecekler” ifadelerini kullandı.

 

Oluşturacakları performans video analiz havuzunda, oyuncuların günlük, haftalık, aylık gelişimlerini kontrol edeceklerini belirten Bruguera, bu analizlerin ışığında gerekli teknik, taktik, fiziksel ve psikolojik eksikliklerin belirleneceğini söyledi. tenisçilerin yüzde 85’inin görerek öğrenmeye yatkın olduklarının altını çizen Bruguera, aynı çalışma içinde örnek vuruşlarla kendi tenisçilerimizin vuruşlarını karşılaştırma imkanına sahip olduklarını da sözlerine ekledi.

 

PROFESYONEL TENİSİN İLK ÖZEL KOÇU

İspanya’nın eski Davis Cup kaptanı ve oyuncusu olan 62 yaşındaki Lluis Bruguera, 26 yaşından bu yana koçluk yapıyor. Unutulmaz Rumen tenisçi Ion Tiriac ile birlikte  profesyonel tenisin ilk ‘özel koçlarından’ biri olarak tarihe geçen Bruguera’nın oğlu Sergi, 1993 ve 1994’te iki kez Roland Garros tek erkekler şampiyonu oldu. Bruguera, bugüne kadar 15 profesyonel raketi dünya klasmanında ilk 100’e soktu.

 

KULÜP BAŞKANLARIYLA BULUŞTU

Lluis Bruguera, imza töreni sonrasında tenis kulüplerinin başkanlarıyla buluştu. Ortaköy Feriye Lokantası’nda Türkiye Tenis Federasyonu Başkanı Ayda Uluç ile başkanların karşısına geçen ünlü antrenör başkanlardan destek istedi. Bruguera “Sistemin başarılı olması için tenis camiasındaki herkesin katkı koyması gerekiyor” diye konuştu.