Başkan'dan 2022 Yıl Sonu Değerlendirmesi

Değerli tenis ailemiz,

2022, stratejik planlarımız doğrultusunda tenisi ülkemizin illerine, ilçelerine, mahallerine yayma çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürdüğümüz bir yıl olurken aynı zamanda sportif başarı anlamında da birçok ilki yaşadığımız bir yıl olarak tarihteki yerini aldı. 2022 yılını Türkiye'yi tenis ülkesi yapmaya bir adım daha yaklaşmanın, en çok ulusal ve uluslararası turnuva düzenlemenin, ülkemizin dört bir yanında gerçekleştirdiğimiz organizasyonlarla her yaş grubundan birçok tenis severin hayatlarına dokunabilmenin mutluluğunu yaşayarak kapatıyoruz.

Federasyonumuz 2022 yılında 620 ulusal, 125 uluslararası olmak üzere 745 turnuva düzenlerken toplamda 10.000’e yakın sporcu ziyareti ile yaklaşık 10 Milyon Euro yıllık turizme katkı sağladı. Lisanslı tenisçi sayımız 86 bine ulaşırken dünyanın dört bir yanında yarışan sporcularımız ülkemizi temsil ettikleri turnuvalarda 513 kupa kazandı. Mart ayında ise A Milli Erkek Takımımız tarihi bir başarıya imza attı. 4-5 Mart 2022 tarihinde Özbekistan’da düzenlenen erkeklerin Dünya Kupası niteliğindeki Davis Cup World Group I Türkiye-Özbekistan Play-Off karşılaşmasında Türkiye, Özbekistan’ı 3-2 yenerek tarihte ilk kez Dünya Grubu I’e yükseldi. Yılın sonlarına doğru bir başarı da kızlarımızdan geldi, Dünya Gençler Şampiyonası niteliğindeki Davis Cup Juniors ve Billie Jean King Cup Juniors Finalleri’nde Genç Kızlarda milli takımımız dünya 5’inciliğini elde etti.

Gençlik ve Spor Bakanımız Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun talimatlarıyla ülkemizin her noktasına çeşitli tesisler yapılmakta ve bizler de Türkiye Tenis Federasyonu olarak bu tesislerde farklı turnuvalar gerçekleştirerek yapılan tesislerin daima yaşayan merkezler olmasına dair çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Gençlik ve Spor Bakanlığımızın önemli destekleriyle İstanbul’a kazandırılan TTF İstanbul Tenis Merkezi’nde Roland Garros öncesi dünyanın en iyi tenisçilerini ağırladığımız TEB BNP Paribas Tennis Championship Istanbul turnuvasının bu sene üçüncüsünü gerçekleştirdik. Bu organizasyonlar hem ülkemizin tanıtımı, hem sponsorlarımızın faaliyetlerimize dahil olabilmesi hem de sporcularımızın kendi ülkelerinde puan toplayabilmeleri adına çok değerli. Başkentimiz Ankara’da çok güzel bir proje gerçekleştiriyoruz yine Gençlik ve Spor Bakanlığımızın destekleri ile uluslararası arenada önemli bir merkez haline gelecek tenis merkezimizi açacağız. İzmir’de bulunan Federasyonumuzun tesisi de artık kamp eğitim merkezi haline geldi. Federasyonumuzun İstanbul’da, Ankara’da, İzmir’de, Batman’daki tesisleri Olimpiyata Hazırlık Merkezleri haline gelecek ve altyapıdan sporcu yetiştireceğimiz, çocuklarımızın 24 saat eğitim görebilecekleri bir sistemle bu tesisler varlığını sürdürecek. Tohumlarını serptiğimiz bu sistemin meyvelerini alacağımız bir yıl bizi bekliyor.

Başarıya giden yolda en önemli paydaşlarımızdan olan yerel yönetimlerimizle kurduğumuz iş birliklerini güçlendirerek düzenlediğimiz ulusal ve uluslararası turnuvaların sayısını artırdık. Önce ulusal turnuvaların sembolü olan sonrasında uluslararası klasmanda yıllarca sürecek bir organizasyon olarak takvimdeki yerini alan Cudi Cup tenisin her yerde oynanabiliyor olmasının gerçek bir örneği oldu. Bu turnuvalarımızın sayılarını artırarak çocuklarımızın ülkelerinin her noktasında uluslararası turnuva oynayabilmelerini sağlayacağız. Aynı hafta içinde Türkiye’de bulunan ve ülkemizdeki tenis faaliyetlerini yakinen takip eden ITF Başkanı David Haggerty ve Tennis Europe Başkanı Ivo Kaderka kurduğumuz bu sistemi örnek bir sistem olarak değerlendirerek Türkiye’de tenise olan ilginin çok iyi bir düzeyde olduğunu ifade ettiler. Türkiye gerek uluslararası standartlardaki tesisleri gerekse üstün organizasyon becerisi ile uluslararası organizasyonların aranan adresi konumunda. Billie Jean King Cup Afrika/Avrupa ve Asya/Okyanusya I Grup karşılaşmaları, TEB BNP Paribas Tenis Championship Istanbul, Gaziantep Cup Uluslararası Tenis Turnuvası, Davis Cup Juniors ve Billie Jean King Cup Juniors Finalleri, Avrupa Senyör Kulüpler Şampiyonası 2022 yılında her yaş grubundan dünyaca ünlü isimleri ağırladığımız organizasyonlardan birkaçı.   

Gençlik ve Spor Bakanlığımızın öncülüğünde projelerimizi faaliyete geçirirken sporcularımızın gerçekleştirdiğimiz organizasyonlarımızda hem puan kazanmaları hem maddi olarak kâr elde etmeleri konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu çalışmalar kapsamında 29 Ağustos-3 Eylül 2022 tarihleri arasında gerçekleştirdiğimiz Büyükler Türkiye Şampiyonası’nı ilk kez para ödüllü gerçekleştirdik. Yine yerel yönetimlerle iş birliği anlamında güzel bir çalışma olan 12-18 Aralık 2022 tarihleri arasında Trabzon’da gerçekleştirdiğimiz Türkiye Tenis Ligi Finalleri’nde ise Trabzon Büyükşehir Belediyesi sporcularımızın konaklama ve yemek masraflarını karşılarken, tenis kültürünün oluşması ve alt yapının gelişmesi açısından en önemli ürünlerimizden biri olan ligimizde finallere katılan her kulübümüze 15’er bin TL’lik altyapı desteği sağladık.  

Elbette sportif başarıların kazanılmasında en önemli etkenlerden biri eğitim. Sporcularımızı yetiştirecek antrenörler ve turnuvalarımızı en iyi şekilde yönetecek hakemlerimizin yetiştirilmesi için sene boyunca 39 hakemlik ve antrenörlük kursu gerçekleştirdik. Dünyaca ünlü eğitmenler eşliğinde gerçekleşen, antrenörlük sistemimizi uluslararası sisteme tamamen entegre hale getirecek TTF Antrenör Eğitim Sistemi’nin Güncellenmesi Programı’nın ise iki eğitimini 2022 yılında tamamladık.

Federasyonumuzun bütün paydaşlarıyla, sporcularımız, kulüplerimiz, il temsilcilerimiz, hakemlerimiz, antrenörlerimiz, velilerimizle, ekip arkadaşlarımız ve tüm sponsorlarımızla 2023 yılını en iyi şekilde karşılamaya ve başarılarımıza yenilerini eklemeye biz hazırız.

2022 yılının tüm dünyaya sağlık, mutluluk ve barış getirmesini temenni ediyorum.

Sevgi ve saygılarımla,

Cengiz Durmuş