Başkan'dan 2021 Yıl Sonu Değerlendirmesi

Değerli tenis ailemiz,

2021 yılı çocuklarımızı ve gençlerimizi tenis sporuna ulaştırabilmek, fiziken ve ruhen insanları iyileştiren ve dönüştüren tenis sporunu yurdumuzun her noktasına yayabilmek ve çok sayıda hayata dokunabilmek için var gücümüzle çalıştığımız bir yıl oldu. 2020’de dünyayı etkisi altına alan pandemi 2021 yılında da zorlu zamanlardan geçmemize neden olsa da ülkemiz tenisini daha ileriye taşımak adına hep daha fazla çaba gösterdik. Tenisi herkes için ulaşılabilir bir spor haline getirmek, uluslararası arenada ülkemizi en iyi şekilde temsil etmek için 2021 yılında yola büyük bir heyecanla ve şevkle çıktık. Ülkemizin 7 bölgesini de kapsayan, Federasyonumuzun geniş turnuva ağı sayesinde artık Türkiye’nin her bölgesinde tenis sevilir, sahiplenilir ve aktif olarak oynanır hale geldi. Türkiye başarılı ev sahipliği ile uluslararası tenis organizasyonlarının da aranan adresi oldu.

 2021’de Neler Yaptık?

Tenisin geleceği olan gençlerimizin ve çocuklarımızın motivasyonunu korumak ve uluslararası arenada ülkemizi başarıyla temsil edecek sporcuların gelişimine katkı sunmak bu yıl Federasyon yönetimi olarak bizim için en önemli hedeflerdendi. Zorluklarla geçen bir yılın ardından hem takım olarak hem de sporcularımızın bireysel anlamda kazandıkları başarılarla mutluluğumuzu hep beraber yaşadık. İlk 1000’deki tenisçilerimizden 10’u 2021’de sıralamalarını geliştirdi, bu tenisçilerimizin nerdeyse tamamı kariyerlerinin en iyi sıralamalarına ulaştı. A Milli Erkek Takımımız ENKA Spor Kulübü’nde düzenlenen Davis Cup World Group II Türkiye-Letonya serisinde Letonya'yı 4-0 yenerek Dünya Grubu I Play-Off'larına yükseldi. Ülke sınırları dışında ilk kez iki milli tenisçimiz ATP Challenger turnuvasında final oynadı. İspanya'da düzenlenen Pozoblanco Open turnuvasında tarihi Türk finalinde Altuğ Çelikbilek ve Cem İlkel ülkemizi temsil etti.

Sporcularımızın başarılı temsiliyetleri ile ülkemiz tenis dünyasındaki yükselişini sürdürürken dünya standartlarındaki tesislerimizde düzenlediğimiz rekor sayıdaki uluslararası turnuva ile Türkiye bir tenis ülkesi haline geldi.

Dünya Gençler Şampiyonası olarak bilinen Jr Davis Cup-Jr Billie Jean King Cup Finalleri ülkemizde ilk kez 28 Eylül-3 Ekim tarihleri arasında Antalya’da düzenlendi. Organizasyonda 21 ülkeden 32 takım mücadele etti. TTF İstanbul Tenis Merkezi 19-25 Nisan tarihleri arasında WTA turnuvası TEB BNP Paribas Istanbul Championship’e ev sahipliği yaparken bu sene ülkemizde 6 ATP Challenger turnuvası düzenlendi. Kadınlarda ve erkeklerde 2021 yılında toplamda 74 ITF Pro turnuvası, 16 ITF Junior turnuvası, 12 Tennis Europe turnuvası gerçekleşti. Bu verilerle Türkiye artık dünyada en fazla uluslararası turnuva düzenleyen ülkelerden biri haline geldi.

 “Eğitimde Yepyeni Bir Dönemin Kapılarını Açtık”

Antrenörler, hakemler, veliler ve tenisin her bir paydaşıyla birçok eğitim gerçekleştirdik, ufkumuzu genişletip hep daha iyisini hedefledik. Antrenör Eğitim Sistemimizi günün gereksinimlerine göre yenileyerek “Yetkinlik Tabanlı Eğitim”e (Competency Based Training) geçiş çalışmasını başlattık.

Antrenörlerimize ITF Academy erişimi sağlandı ve Türkçe ITF Academy platformunda yer alan 6. dil oldu.

Loughborough Üniversitesi ve LTA iş birliğinde Veli Eğitim Programı protokolü imzalandı. İçerikler Türkçe’ye çevrildi ve eğiticilerin eğitimi gerçekleştirildi.

Uluslararası Tenis Federasyonu 2020 Tenis Kuralları Kitabı Türkçe’ye çevrildi.

Alt yaş gruplarını da içine alan geniş bir oyuncu kitlesine odaklanan, antrenörlerin yetkinliklerinin iyileştirilmesi, sporculara daha iyi antrenman olanaklarının sunulması, birtakım kriterleri yerine getiren sporcuların daha fazla müsabakaya katılabilmesi yolunda çalışmaların yürütüleceği ve doğru yöntemin yaygınlaştırılması üzerine kurgulanan Oyuncu Gelişim Programı’nı hayata geçirdik.

“Yurdun Dört Bir Yanından Raket Sesleri Yükseliyor”

Mayıs ayında Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun da teşrifleriyle Şırnak’ın ilk tenis turnuvası olan Cudi Cup’ı bir şölen havasında gerçekleştirdik. Sayın Bakanımızın da ifade ettiği gibi: “Şimdi Şırnak’ta raket sesleri, top sesleri, sporcuların ve taraftarların sevinci, heyecanı yankılanıyor.”  

Şırnak’ta Cudi Kupası’ndan Manisa’da Demirci Akıncıları turnuvasına tenis coşkusu 2021 yılında yurdun dört bir yanında katlanarak büyümeye devam etti.

Şehirlerimize özgü ürünlerin adını verdiği ve şehirlerimizin tanıtımına katkı sunacak kentle özdeşleşmiş mekanların seçildiği turnuvalarımızdan Iğdır Kayısı Kupası, Göbeklitepe Kupası ve Ağrı Dağı Tenis Turnuvası’nı coşkuyla gerçekleştirdik. Bu sene Batman’da TPAO Yerleşkesinde bulunan Federasyonumuzun tesislerinde düzenlenen Doğu ve Güneydoğu Anadolu Takım Şampiyonası’nı da 18 ilden 82 takım, 246 sporcunun rekor katılımı ile düzenledik. Bir diğer rekor ise XVI. Türkiye Senyör Can Üner Takım Şampiyonası’nda kırıldı, bu sene şampiyonada 1248 sporcu mücadele etti.       

 “Tenisin Gelişimi için Gençlerle Bir Araya Geldik, Gençlerin Fikirlerini Dinledik”

 Ülkemizde gençlerin tenis oynamaları önündeki engelleri araştırdığımız, bu engelleri kaldırmak için neler yapmamız gerektiğine dair doğrudan gençlerin fikirlerini aldığımız Erasmus+ Gençlik Programı'nca desteklenen "Geleceğin Tenis Sporunu Gençler İçin Gençlerle Şekillendiriyoruz" projemiz çerçevesinde 9 Bölge Toplantısı ve 1 Ulusal Zirve Toplantısı düzenledik. Ulusal Zirve Toplantımızı Eylül ayında Dışişleri Bakan Yardımcımız Sayın Faruk Kaymakcı’nın katılımıyla gerçekleştirdik. 81 ilden 150 gencin katılımıyla gerçekleştirilen Ankara'daki Zirve Toplantısı’nda bölgelerden topladığımız verileri raporladık, tenisi daha ulaşılabilir ve sürdürülebilir kılmak için çalışmalarımızı başlattık.         

Topluma ve ülke tenisine değer katmayı hedefleyen, fırsat eşitliği, çocuk koruma, mental destek, sürdürülebilirlik, ikili kariyer gibi odak noktalarını içeren Tenisle Biriz projesini hayata geçirdik. TTF'nin temel değerleri doğrultusunda, tenisi her anlamda eşit fırsatların olduğu bir spor haline getirmek amacıyla Tenisle Biriz projesi kapsamında Fırsat Eşitliği Stratejisi’ni duyurduk. Tenisle Biriz projesi kapsamında sürdürülebilir bir dünya için BWT Termotek ile iş birliği yaptık. Türkiye-Letonya karşılaşması ve Jr Davis Cup ve Jr Billie Jean King Cup Finalleri’nde kurulan su istasyonlarıyla hem kort içerisinde hem de seyir alanlarında plastik kullanımı minimuma indirdik.

Federasyonumuzun resmi turizm sponsoru Club Megasaray ile sözleşmemizi yenilerken Head ve Avis ile yeni sponsorluk anlaşmalarına imza attık. Tüm sponsorlarımıza ülkemiz tenisini geliştirmek adına bizimle birlikte bu güzel yolda yürüdükleri için bir kez daha şükranlarımı sunuyorum.

“Gücümüzü Birlikteliğimizden Alıyoruz”

Ekim ayında gerçekleşen 5. Olağan Genel Kurulumuz sonucunda delegelerimizin teveccühleri ve siz değerli tenis ailemizin takdiri ile bir dönem daha tenis sporuna katkı verecek olmanın onurunu yaşadık. Bizi bu göreve layık gören camiamız için ülkemizin her noktasına tenisi götürmek adına var gücümüzle çalışmayı sürdüreceğiz. Biz gücümüzü tenis sporuna tutkuyla bağlı olan sporcularımızdan, antrenörlerimizden, hakemlerimizden, kulüplerimizden, velilerimizden, kurul üyelerimizden, il temsilcilerimizden, sponsorlarımızdan ve yüreğinde tenis sevgisini taşıyan tüm tenis severlerden alıyoruz. Biz gücümüzü birlikteliğimizden alıyoruz. Bugüne kadar çok yol kat ettik, birçok başarı elde ettik ama daha ülkemiz tenisi için hep birlikte yapacağımız çok şey var! 2022 yılında da ülkemiz tenisindeki atılımı daha ileri noktalara taşımak adına Gençlik ve Spor Bakanlığımızın “Sporu Tabana Yayıyoruz” ilkesiyle, çalışmalarımızı tenise değer katan tüm paydaşlarımızın desteğini alarak kararlılık ve adanmışlıkla sürdüreceğiz.

2022 yılının, tüm dünyaya sağlık, barış ve huzur getirmesini temenni ediyorum. Başarılı organizasyonlarımıza yenilerini eklediğimiz, araştırdığımız, öğrendiğimiz ve sportif başarılarla ilkleri yaşadığımız nice güzel yıllara.

Sevgi ve saygılarımla.

                                                                                                                                                                                                                                            Cengiz Durmuş