"Türklerin ana tablo coşkusu"

Sezonun ikinci Grand Slam turnuvası Fransa Açık'ta üç oyuncumuz birden eleme turlarını aşıp ana tabloya kalırken, Çağla Büyükakçay, İpek Soylu ve Marsel İlhan'ın bu tarihi başarısı büyük yankı uyandırdı. Medyada geniş yer bulan bu zaferleri, Roland Garros da resmi websitesine taşırken, "Türklerin ana tablo coşkusu" (Turkish delight for qualifying trio) başlığıyla yayınlanan değerlendirme yazısı şu şekilde:

Türklerin ana tablo coşkusu

Marsel İlhan, Çağla Büyükakçay ve İpek Soylu, elemelerden ana tabloya yükselerek Türk tenisine tarihi bir gün yaşattı.

8 numaralı kortta sahne alan Marsel İlhan, Çağla Büyükakçay ve İpek Soylu, elemeleri aşıp ana tabloya çıkarak ülkelerinin tenis tarihine geçerken, Türklerin elde ettiği bu başarı Roland Garros’ta günün olayı oldu.

Elemelerdeki üçüncü maçlarını kazanıp kadınlarda ana tabloyu yakalayan Büyükakçay ve Soylu’nun ardından korta çıkan İlhan, galibiyeti sonrası yaptığı açıklamada, ülkesine özel bir hediye vermeye çalışmanın üzerinde yarattığı baskıdan söz etti.

28 yaşındaki Marsel, 2 saat 7 dakika süren kıyasıya maçın sonunda Arjantinli Guido Andreozzi’yi 3-6, 6-2, 8-6 ile yenip Türk tenisinde eşi benzeri görülmeyen bir günü tamamladı.

Favori turnuvasında üçüncü kez ana tablo mücadelesi verecek olan ve ilk turda elemelerden gelen Steve Darcis ile eşleşen İlhan, “Bizim için süper bir gün. İlk defa üç oyun oyuncumuz birden ana tabloya girdi” dedi. Marsel, geçen yılki Paris macerasına turnuvayı şampiyonlukla tamamlayan Stan Wawrinka’ya yenilerek açılış turunda nokta koymuştu.

“Küçükken Agassi ve Kafelnikov’u izliyordum, şimdi ise buradayım ve çok mutluyum.”

“Benden önce iki arkadaşım maçlarını kazanınca üzerimde ufak da olsa bir baskı oluştu. Türk tenisine bir armağan verebilmek için kazanmam gerekiyordu. Biraz sürpriz oldu ancak yansımaları ülkemde çok büyük olacaktır.

Burada her zaman iyi oynuyorum, toprak zemini ve Paris’teki atmosferi seviyorum. Çocukluğumda Agassi ve Kafelnikov’u izlerken hayalini kurduğum müthiş bir turnuva, şimdi ise burada olmaktan ötürü çok mutluyum.”

Geçen ay kendi evinde İstanbul’da kariyerinin ilk WTA zaferine uzanan 2 numaralı seribaşı Büyükakçay, Çek rakibi Klara Koukalova’yı 6-1, 6-3’le geçerek Türklerin arasında en ezici galibiyeti aldı. Soylu ise kendisinden 64 sıra ilerideki Ukraynalı Kateryna Kozlova’yı 6-3, 7-6(2) ile devirerek günü taçlandırdı.

Üç Türk raket elde ettiği bu zaferlerle, elemelerin final gününde iki oyuncusuyla sevinebilen ABD’nin başarısını geride bıraktı.