TTF'nin uluslararası hakemi Esin Kıratlı: "Tenis kurallarını TV'den izlediğim maçlardan öğrenmiştim"

9 senedir Türkiye’yi uluslararası arenada başarılı bir şekilde temsil eden White Badge kokartına sahip hakemimiz Esin Kıratlı sorularımızı yanıtladı. Tenis kurallarının büyük bir kısmını ve skor sistemini televizyondan izlediği turnuvalardan öğrendiğini söyleyen Kıratlı’ya hakemlik yapmak isteyen gençlere önerilerini sorduğumuzda “Hakemlik yapmak için tenisi sevmek çok önemli. Hakem olmak isteyen arkadaşlar TTF sayfasında yayınlanan kurs tarihlerini takip ederek ve kursu tamamlayarak hakem olabilir ve Türkiye’de yapılan turnuvalarla tenis hakemliği hayatlarına başlayabilirler” yanıtını verdi.

Asıl mesleğiniz spor uzmanlığı Tenis hakemliğine nasıl yöneldiniz?

Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu mezunuyum. Tenis okulda yardımcı uzmanlığımdı. O dönem televizyonda yayınlanan bütün tenis turnuvalarını izliyordum. Tenis kurallarının büyük bir kısmını ve skor sistemini izlediğim maçlardan öğrenmiştim. O dönem açılan tenis hakemliği kurslarından birine değerli bir hocamın yönlendirmesi ile katıldım ve hakem oldum.

Kaç yıldır tenis hakemliği yapıyorsunuz?

1999 yılında Konya’da açılan bir kursta hakem oldum. 2010 te Uluslararası Tenis Federasyonu’nun  İtalya’da açtığı White Badge kursunu başarı ile tamamladım. 2013 yılından itibaren de yoğun bir şekilde uluslararası turnuvalarda çalışmaya başladım.

Bu zamana kadar kaç Grand Slam ve WTA turnuvasında görev aldınız? Bir de Rio 2016 Olimpiyatları var tabii...

Bu zamana kadar 9 kez Grand Slam turnuvasında çalıştım. 9 kez WTA finallerinde çalıştım. 2 ATP Masters turnuvası yaptım. 200’ün üstünde ATP ve WTA turnuvasında çalıştım. Rio Olimpiyatları’nda da görev yaptım.

En son çizgi hakemi olarak görev aldığınız Roland Garros'ta hangi final maçlarında sahadaydınız?

Bu yıl Roland Garros’ta sırası ile Karışık Çiftler Finali, Tek Kadınlar Finali ve Çift Erkekler Finallerinde görev yaptım.

Görev aldığınız final maçında kaç çizgi hakemi vardı?

Finale toplamda 20 kişi seçildi.

Çim korta hızlı bir geçiş yaptığınızdan bahsetmişsiniz bir paylaşımınızda, Wimbledon 2019'da sizi yine görecek miyiz?

Roland Garros’tan sonra hemen başlayan çim sezonuna Hollanda’da yapılan WTA/ATP turnuvaları ile başladım. Sonrasında bu yıl yine sonuna kadar seçildiğim Wimbledon Tenis Turnuvasında çalışacağım.

Bu aralar hangi uluslararası turnuvalarda görev alıyorsunuz?

Wimbledon Tenis turnuvasından sonra Lozan WTA, Gstaad ATP, Toronto WTA, Vancouver WTA, US Open ve Laver Cup turnuvalarında çalışacağım.

Türkiye Tenis Federasyonu'nun White Badge kokartına sahip uluslararası hakemi olarak tenis hakemliği yapmak isteyen gençlere ne önerirsiniz?

Hakemlik yapmak için tenisi sevmek çok önemli. Hakem olmak isteyen arkadaşlar TTF sayfasında yayınlanan kurs tarihlerini takip ederek ve kursu tamamlayarak hakem olabilir. Ve Türkiye’de yapılan turnuvalarla tenis hakemliği hayatlarına başlayabilirler.

Birçok önemli turnuvada ülkemizi temsil eden tek Türk kadın hakem olarak yer aldınız, akademik olarak da 'Tenis Hakemlerinin Karar Verme Stilleri ve Empatik Eğilim Düzeylerinin Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi' başlıklı tezinizle tenisin teoride gelişimine de katkı sağladınız. Sizi örnek alan genç kadınlara neler söylemek istersiniz?

Bitirdiğim doktora tez çalışması fikri Dubai’de çalıştığım bir turnuva da kule hakemi ile oyuncu arasında geçen bir konuşmadan geldi aklıma ve ben de çalışmak istedim. Uluslararası turnuvalarda çalışan hakemlerle yapmak istediğim bir çalışma idi ama izin ve zaman sıkıntıları nedeni ile sadece Türkiye ile sınırlı kaldı. Umarım yaptığım işlerle genç kadınlara örnek olabiliyorumdur.  Kadınların her alanda çok başarılı olacağından hiç şüphem yok. Yeter ki isteyelim.

Türkiye Tenis Federasyonu'nun uluslararası turnuvalarda yer almanızda katkıları neler olmuştur?

2011 yılında ilk kez Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı ve sonuncusu 2013 yılında düzenlenen WTA Finallerinin 2. ve 3. Yılında hakem şefimiz olarak Wimbledon hakem şefi çalıştı ve performansı iyi olan birçok Türk hakemi Wimbledon tenis turnuvasında elemelere seçti. Ve benim ile birlikte birçok hakeme yurtdışı turnuvaları kapıları açılmış oldu. Ayrıca federasyonumuzun açtığı hakem değişim programlarında birçok hakemimiz yurtdışı turnuvalarında çalışırken bizim turnuvalarımızda da farklı ülkelerden hakemler çalışıyor.